top of page
Zoeken

De invloed van negatieve overtuigingenAl een hele lange tijd wil ik weer starten met bloggen. Ik roep al maanden dat ik weer workshops wil organiseren en ik zou eigenlijk ook wel weer eens iets creatiefs willen oppakken. En wat doe ik van dit alles? Helemaal niets. Avond aan avond zit ik op de bank. In mijn hoofd ontzéttend druk met al deze plannen maar de stap maken om daadwerkelijk iets te doen lijkt onmogelijk. Herkenbaar? Klinkt best menselijk toch? Grootste boosdoener? Negatieve overtuigingen, ingefluisterd door die verdomde hardnekkige kritische stem.


(H)erken je stem?


Wie is eigenlijk die hardnekkige stem? Wie of wat wil graag gehoord worden? En wat is het “goedbedoelde advies” van deze stem? Wanneer je kritische stem opduikt heb je misschien de neiging om deze zo snel mogelijk de kop in te drukken. Weg ermee én door. Er wordt tenslotte vaak gezegd dat dat dé manier is om je er niet door te laten leiden maar is dat wel echt zo? Probeer er eens naar te luisteren. Welke overtuigingen hoor je en zijn die van jou of hoor je hier onbewust je moeder/vader/vriend(in)/collega/ oude leerkracht spreken? Het feit dat je de stem even toelaat betekent niet dat je er meteen iets mee hoeft. Door het toe te laten, niet weg te drukken, geef je het de ruimte. En vaak als iets er mag zijn wordt het ineens een stuk minder opdringerig.


Functie van negatieve overtuigingen


Er is een reden dat die kritische stem steeds maar weer al die negatieve overtuigingen in je hoofd blijft herhalen. Is het je al een opgevallen wanneer die stem vooral opduikt? Juist! Als je iets nieuws wil gaan beginnen. Iets gaat doen wat je spannend vindt. Iets wil gaan ondernemen waar bijvoorbeeld in je gezin van herkomst een duidelijke mening over was. ‘Oooh shit, ga je iets doen buiten je comfort-zone? Joehoeee hier ben ik: niet doen hoor, straks gaat het mis, je kan dit niet, etc. De functie? Jou beschermen. En vaak heeft dit in het verleden ook wel gewerkt maar er komt een punt waarop die kritische stem en al die negatieve overtuigingen je tegen gaan werken. De functie niet meer functioneel is. Je belemmert in plaats van beschermt terwijl je juist zo graag door wil groeien zorgt de stem ervoor dat je blijft waar je nu bent. En dat laat je gebeuren want ergens is het wel lekker vertrouwd of in ieder geval veilig.


In stand houden van je overtuigingen en kritische stem


Als ik je nu vraag of je hier vanaf wil dan zeg je waarschijnlijk volmondig ja! (en ik roep op de achtergrond heel hard met je mee) Maar waarom is dit in de praktijk dan nog zo lastig? De meeste negatieve overtuigingen of in ieder geval de hardnekkigste zijn vaak in je jeugd ontstaan. En meestal, onbewust, doorgegeven in je opvoeding. Omdat je ze al zo lang bij je draagt, zijn ze bij je gaan horen. Soms zijn de overtuigingen zo hardnekkig dat je ze bijna niet meer los kunt zien van je kern. Het voelt alsof ze echt bij je horen. En bij deze overtuigingen heb je langzaam maar zeker een verhaal gemaakt. Persoonlijk, toch best pijnlijk, voorbeeldje: Ik ben Lizzy en ik ben nergens écht goed in, ik ben niet goed genoeg. Het maakt niet uit wat ik onderneem, het zal nooit goed genoeg zijn. Ik kan niet echt schrijven en wie ben ik eigenlijk om workshops te organiseren? Er gaat vast binnenkort iemand ontdekken, tijdens een coachgesprek, dat ik dit helemaal niet kan. Wat heeft het nog voor zin om iets te ondernemen als ik toch al deze hardnekkige negatieve overtuigingen heb?

Pfff, ben je er nog? Vermoeiend hé en uitgeschreven (probeer het zelf eens) een stuk meer confronterend. En onbewust vertel je dit verhaal keer op keer aan jezelf én je omgeving. Misschien niet letterlijk. Misschien niet bewust maar in de energie achter je woorden zal dit ongetwijfeld te horen en te voelen zijn. En zo laat je je verhaal bestaan en zal je omgeving hier, al dan niet bewust, in mee gaan. Voor je het weet hoor je dan: aah Lizzy dat moet je niet doen, je moet wel echt pakkend schrijven anders heeft het geen zin. Je hoeft toch niet in een koffietentje te werken, je hebt al werk, etc. En ergens doe je dit dan zelf. Je zoekt bevestiging van je overtuigingen zodat je je verhaal in stand kan houden. Je hebt hier immers best lang en hard aan gewerkt ;)


Herkenbaar maar wat nu?


Ik weet het niet. Serieus? Heb je je helemaal door dit verhaal gewerkt om tot de conclusie te komen dat er nu niet 10 gouden tips komen? Ja en nee. Hoe ouder ik word en hoe meer ik weet hoe meer ik er ook achter kom hoeveel ik niet weet. Ik geloof steeds minder in “kant en klare” tips. Want iedereen gaat zijn eigen proces. En geloof mij, als ik alles had opgevolgd uit alle (zelfhulp)boeken die ik heb gelezen dan had ik er nu wel anders bijgezeten ;) Maar goed, ik geloof wel dat bovenstaande kan zorgen voor bewustwording. En bewustwording zie ik wel als eerste stap naar verandering. Als je bereid bent om de veiligheid die nog in je overtuigingen zit op te geven. Als je openstaat voor nieuwe positieve, motiverende overtuigingen. Dan denk ik dat je stap voor stap kunt werken aan een nieuw verhaal. Daarom hieronder toch wat tips, geen 10 maar 5;) die je kunnen helpen bij dat nieuwe verhaal.


Tips om negatieve overtuigingen te doorbreken


1. Wie zit er het meest in je hoofd als je je door iets of iemand laat weerhouden om te doen wat je graag wil? Voor je het weet laat je je leiden door hem/of haar en bepaalt hij/zij jou leven. Laat je je leiden of ben jij leidend? Iets om je bewust van te zijn.


2. GA HET DOEN. Luister naar de kritische stemmen. Hoor het aan. Geef het eventueel een beleefd bedankje en GO! Één van de weinige manieren om het te doorbreken is toch écht doen.


3. Herschrijf je verhaal. Letterlijk. Schrijf wie je bent, wat je kan en wat je gaat doen. Je hoeft het (nog) niet te geloven maar wat met belemmerende negatieve overtuigingen werkt, werkt uiteindelijk ook met positieve overtuigingen. Blijf dit verhaal vervolgens wel herhalen. Dat doe je tenslotte ook met die negatieve overtuigingen ;)


4. Pak je voice-recorder van je telefoon erbij en neem jezelf op. Neem jezelf op terwijl je de ongecensureerde versie van jouw vol verhaal, met al je belemmerende overtuigingen, uitspreekt. Luister dit vervolgens terug. Kan confronterend zijn maar ook verhelderend. Jezelf hardop horen uitspreken wat normaal gesproken bijna continu door je hoofd heen zoemt kan zorgen voor inzicht en misschien wel een heuse wake-up call.


5. Bedenk dat als iedereen zich zou laten leiden door zijn negatieve overtuigingen en kritische stem er weinig moois de wereld in gebracht zou worden. Bedenk hoeveel mooie boeken, muziek, initiatieven, etc. je dan gemist zou hebben. En bedenk dan dat jij, door niets te blijven doen, anderen jouw talenten ontneemt.


Is dit toch iets waar je maar tegenaan blijft lopen? En merk je dat je er alleen niet uitkomt? Mail dan naar lizzy@lizzismore.com voor een vrijblijvende afspraak.


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page