top of page
Zoeken

Hoe ga je om met hoogsensitiviteit?

Bijgewerkt op: 10 okt. 2022
Gevoelig voor harde geluiden en sterke geuren. Plotseling intens geraakt kunnen worden door de schoonheid van muziek of de natuur. Oprecht moeten bijkomen na een gesprek of een activiteit. Snel overprikkeld raken in drukke ruimtes. Moeite hebben met plotselinge overgangen of wendingen. Het lastig vinden om “smalltalk” te voeren, zéker als ik iets anders voel. En dit zijn dan nog maar een paar voorbeelden.


Of ik hoogsensitief ben? Ik ben niet zo van stempels, etiketten of hokjes.

Maar hoogsensitief past mij als een jas ;)

Ook herkenbaar voor jou? 1 op de 5 mensen is hoogsensitief.

Het uit zich niet bij iedereen op dezelfde manier maar grote kans dus dat jij hier ook bij hoort.

Als "ervaringsdeskundige" geef ik je graag een paar tips die ik in de loop der tijd ben gaan toepassen en mij helpen om hier goed mee om te kunnen gaan. Wie weet heb jij hier ook iets aan.

Plan verwerkingstijd


Afspraak na afspraak plannen. Tijdens mijn werkdagen ontkom ik hier niet altijd. Inmiddels heb ik wel een maximum gesteld en plan ik mijn coachgesprekken niet meer zo strak op elkaar. Ik heb namelijk echt verwerkingstijd nodig. Voor mij is die tijd niets eens echt afhankelijk van de heftigheid van de afspraak of het gesprek. Het hangt eerder af van mijn energie/gevoel van die dag. In die tussentijd doe ik echt even niets. Of doe ik juist iets waardoor mijn hoofd en lijf tot rust komen. Even in de natuur zijn, een boek lezen, bewust genieten van een lekker cappuccino, zonder enige afleiding, zijn voorbeelden van dingen die mij helpen om weer op te laden.


Pas je talent wat vaker toe op jezelf


Als hoogsensitief persoon heb je vaak een feilloos gevoel. Je kunt mensen in een korte tijd doorgronden en voelt de dingen die niet worden gezegd. Een talent maar soms ook ontzettend vermoeiend als die radar altijd maar aanstaat. Mijn tip, pas dit talent wat vaker toe op jezelf. Check gedurende de dag wat vaker bij jezelf in en stel jezelf de vraag: wat heb ik nu nodig? En ga dit vervolgens ook écht doen. Vaak kunnen kleine dingen of korte momenten van zelfzorg je alweer nieuwe energie geven. Het gaat er vooral om dat je jezelf even ziet en hier gehoor aan geeft.


Ken en herken je persoonlijke triggers


Wat zijn jouw hoogsensitieve triggers? Van welk, ogenschijnlijk klein ding, raak jij heel snel van slag? Welk ding kun jij er echt niet bij hebben na een drukke dag?

Is dat bijvoorbeeld een drukke supermarkt? Een rommelig huis? Telefoongesprekken aan het eind van de dag? Social media checken terwijl je moe bent of je onzeker voelt?

Als je er even over nadenkt weet je vaak wel wat jouw triggers zijn. Probeer deze triggers zoveel mogelijk te vermijden of te reduceren door je dag eropin te delen.

Doe boodschappen op een rustig tijdstip. Plan moeilijke telefoongesprekken direct aan het begin van de dag. Zorg dat je je huis netjes achterlaat voordat je van huis vertrekt, etc.

Deze kleine aanpassingen kunnen je bakken met energie besparen.


Wees je bewust van je gevoel


Als hoogsensitief persoon, tenminste dat heb ik, kun je onbewust heel gemakkelijk gevoelens van anderen overnemen. Deze gevoelens hoeven dan niet eens uitgesproken te zijn. Je voelt je oké, gaat naast iemand in de trein zitten en komt doodmoe of verdrietig uit de trein. Verwarrend. Voelde je je dan toch niet oké? Persoonlijk heb ik hier ontelbare voorbeelden van. Wat voor mij helpt? Als je vooraf weet dat je naar een plek gaat waar veel mensen zijn, schrijf dan vooraf even kort (bijvoorbeeld in je notities van je telefoon) hoe je je voelt. Zo wordt het gemakkelijker om hier weer naar terug te gaan. Dat betekent natuurlijk niet dat je je dan ineens weer helemaal top voelt. Het kan wel helpen om wat minder aan jezelf en je gemoedstoestand te twijfelen.


Stop met vergelijken


Hoe vaak ik mijzelf al vervloekt heb omdat ik na een drukke dag de volgende dag eigenlijk even helemaal niets kan. Ik in drukke ruimtes het liefst meteen rechtsomkeer maak. Ik woest kan worden van een plotseling hard geluid en ga zo maar door.

Verwijten in mij hoofd als: 'waarom heb ik dit? Waarom ben ik niet “gewoon makkelijk”? Waarom moet ik nu weer zo overdreven gevoelig zijn?' Kwamen (en oké laten we eerlijk zijn komen soms) dagelijks in mijn hoofd voorbij.

Ik heb het idee dat hoe ouder ik word en sinds ik moeder ben, hoe gevoeliger ik ben geworden.


En eigenlijk kan ik het steeds meer waarderen als een hele mooie gave. Het lukt mij vaker om minder te vergelijken in dit opzicht. Leuk dat diegene hard gaat op deadlines aantikken. ’s Avonds doorwerken. Drie feestjes in een weekend afgaan. Maar ik ben dat niet.


Ik ga goed op veel lege ruimte, wandelen, lezen, bewuste koffiemomentjes, creatief bezig zijn en oneindig veel tijd in de natuur doorbrengen. Dit accepteren én waarderen maakt mij een stuk makkelijker voor mijzelf en voor anderen.

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page