top of page
Zoeken

Hoe pak ik mijn creativiteit weer op?

Bijgewerkt op: 22 aug. 2022creativiteit


Als kind was je enorm creatief of misschien was je tot verkort nog creatief maar nu is het weg..Je wilt je creativiteit wel weer oppakken maar zodra je je penselen, kleurpotloden of schetsboek tevoorschijn haalt of er überhaupt alleen al aan denkt om dit te doen, blokkeer je. ‘Wat moet ik dan maken? Ik heb geen inspiratie! Het wordt toch niet mooi! Wat ga ik er dan mee doen?’ Voor je het weet denk je jezelf volledig vast en heb je er echt helemaal geen zin meer in. Best frustrerend en jammer toch? Maar hoe pak je je creativiteit dan weer op? Zonder dat het een eeuwige struggle wordt of altijd gepaard gaat met frustraties en die eeuwige kritische stem? Een paar tips!


Begin klein


Hoe grootser je plannen, hoe hoger de berg. Bedenk een kleine opdracht of mini-projectje voor jezelf. Iets wat bijvoorbeeld van het begin tot het eind maximaal een halfuurtje duurt. Dit geeft overzicht en maakt het een stuk gemakkelijker om te beginnen. En realiseer je dat creativiteit een heel breed begrip is. Tijdens een wandeling bloemen plukken en deze thuis drogen en een paar dagen later in een lijstje doen, is ook een creatief project. Een kort verhaal schrijven of een kleine tekening in je dagboek krabbelen is ook creatief. Een nieuw recept bedenken, koken en uitschrijven in een speciaal kookschrift met een smakelijke foto erbij, is ook een super creatief idee! Denk in mogelijkheden en, nog veel belangrijker, doe vooral waar je blij van wordt.


Laat het eindresultaat los


Vaak veroorzaakt de gedachte hoe iets uiteindelijk moet worden de grootste blokkade. Hoe specifieker je beeld van het eindresultaat, hoe groter de verwachtingen, hoe moeilijker om eraan te beginnen laat staan eraan te voldoen. Net als vergelijken, ook zoiets. Ooit heb je misschien iets gemaakt wat in jouw ogen “geslaagd” was en nu leg je jezelf op dat het minstens even “mooi” moet zijn voordat je jezelf weer dat schouderklopje mag geven. De grootste bullshit natuurlijk maar het blokkeert je wel! Maar wat kan dan helpen? Bedenk dat je je werk met niemand hoeft te delen en zie het proces van creatief bezig zijn en de positieve gevoelens die dit je geeft als resultaat.


Plan wekelijks een vast momentje voor je creativiteit


Om te zorgen dat creativiteit weer een vast onderdeel uitmaakt van je leven kun je wekelijks een vast momentje inplannen. Hoe meer je het onderdeel van je dagelijkse of wekelijkse routine maakt, hoe minder je er tegenop gaat zien. Maak het vooral echt jouw moment. Kopje koffie of thee en wat lekkers erbij, kaarsjes aan, een ontspannen muziekje erbij en even echt alleen aan jezelf denken. Alleen daarvan knap je al enorm op!


Laat je oordelen en kritische stem los


Ik besef mij dat dit de grootste uitdaging is want als je dit niet had was je waarschijnlijk allang begonnen dus hoe dan?! Helaas bestaat hier geen magisch antwoord op (I wish!) en blijkt het in de praktijk vooral een kwestie van “gewoon” doen te zijn.Geef jezelf inspiratie


Bezoek een museum of tentoonstelling. Blader door tijdschriften, maak een wandeling of scroll lekker door Pinterest. Overal is inspiratie, voed jezelf. Zo voed je je enthousiasme en de zin en motivatie om aan de slag te gaan.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page